Gammel orografstasjon gjenoppbygd

Orografstasjonen på Verket ble revet for flere år siden, men nå er det gamle forsvarsverket gjenoppbygd av en entusiastisk gjeng fra lokalmiljøet.

Orografstasjonen på Verket var tidligere en del av festningsverket til Oscarsborg festning, men stasjonen ble nedlagt i 1934 og revet i 1997. Området ble fort gjengrodd, og høye trær og busker gjorde det svært vanskelig, om ikke umulig, å komme frem til utkiksposten.

I dag er historien en helt annen, og det takket være en flott gjeng med entusiaster fra lokalmiljøet som har gjort en formidabel jobb med å restaurere den gamle orografstasjonen og rydde området rundt. Lørdag 24. juni var det offisiell åpning med bl.a. ordfører i Hurum kommune, Monica Vee Bratlie, til stede.

- Helt siden 2015 har dere stått på for å «gjenreise» orografen. Dere har jobbet året rundt, sommer som vinter, og lagt ned over 1000 dugnadstimer - og alt for at vi, huringer, skal kjenne til vår egen historie, for at vi skal sette bedre pris på de få forsvarsverkene vi har igjen, og om ikke det var nok, ha et nytt og flott turområde. Se, så fint det har blitt, sa en stolt ordfører til de fremmøtte.

I området har det blitt satt opp benker og bord, gjerdet, to griller og en informasjonstavle med gamle fotografier som forteller stedets historie.

- Jeg håper inderlig at plassen blir godt brukt av både de som bor i kommunen, men også av de mange besøkende vi har her i Hurum. For å få til dette jobber kommunen nå med å få til en avtale som knytter orografen til kysttien, slik at enda flere skal kunne oppdage denne naturperlen.

Åpningen av orografstasjonen ble markert med bl.a. å heise det originale flagget fra Festningen fra 1900, og salutt med tre skudd fra Batteriøya.