Halvøya på sykkel

Hurum har en mangfoldig natur, og mange av naturperlene er lett tilgjengelige fra sykkelsetet.

Bjørn Heidenstrøm, som har syklet fra Norge til Sør-Afrika, lovpriser sykkelmulighetene på Hurumlandet. Heidenstrøm, som bor i Sætre, ga i fjor ut boka “Halvøya – de beste turene på herlige Hurum” der sykkel naturlig nok har en sentral plass. I 2009 syklet den tidligere fotballspilleren alene fra Norge til Sør-Afrika for å få oppmerksomhet rundt Flyktninghjelpen, og i 2011 syklet han Norge på langs. Friskusen har til og med, som den første i verden, padlet stående fra Sveits til Svartehavet.

“Bedre enn Spania”

Men i fjor var det Hurumlandet og de mange tur- og sykkelmulighetene som var i fokus.

– Det som er fantastisk med å sykle i Hurum er at du sykler så mye langs kysten i tillegg til at du får oppleve mye skog- og kulturlandskap, men det mest unike er nok alle stikkveien ut til de vakre perlene langs kysten enten det er Ertsvika eller Prøysestranda, sier sykkelentusiasten.

– Det sier vel litt når en ivrig syklist sammenlignet Hurumlandet med det å sykle i Spania, bare at det var litt bedre her, sier forfatteren som i boka trekker fram en rekke sykkelturalternativer på halvøya der han blant annet lovpriser rundturen Slemmestad/Sætre/Oslo og sykling rundt Holmsbu.

Sykkel, Skjøttelvik

SYKKELPERLER: Det er mange stikkveier på Hurumlandet som leder fram til vakre kystperler slik som her i Skjøttelvik.

Sætre-Slemmestad

“Hurum rundt er oppnåelig, og spesielt hvis du stykker det opp i biter. Du kan stoppe ved alle bussholdeplasser og ta bussen hjem igjen, og du kan avtale med en kompis om å hente deg. Sykkel for bil er et supertriks, og 'after cycling' i Holmsbu havn, på Filtvet med Villa Malla, eller på Losen i Sætre er nydelig. Og du vil finne nok av steder for påfyll av mat og drikke”, skriver Heidenstrøm som blant annet karakteriserer rundturen Sætre-Slemmestad som en skikkelig “gulltur”.

“Sykkelturen fra Sætre til Slemmestad er på 18 kilometer, og ferjeturen til Aker brygge tar 33 minutter. Jeg har hyllet 'buss og bil til sykkeltur', men ingenting slår kombinasjonen 'sykkel for ferje' til selveste hovedstaden. Du vil ikke få med deg sykkel om bord, men det er tilrettelagt sykkelparkering i Slemmestad”, skriver forfatteren som til slutt gir oss følgende tips om “tre nydelige turer” hvis du ønsker å sykle rundt Holmsbu:

• Liltvedtrunden på 8,5 kilometer
  • Holtnesrunden på 8,8 kilometer
  • Haraldshellrunden på 13,3 kilometer

Alle turene er skiltet og kan startes og avsluttes i Holmsbu sentrum.

Artikkelen er hentet fra Hurumlandet 2017.
Tekst: Per-Jan Brekke       Foto: Bjørn Heidenstrøm