Hurums skjulte undervannsrike

Oslofjorden er uten tvil Østlandets mest populære dykkested. Bli med når to ivrige dykkere fra Oslo viser deg Hurums skjulte undervannsrike.

Det er en forblåst vårdag med lavt skydekke over Tofte. Skjæra - den idylliske sandstranden på sydspissen av Hurumhalvøya – er nesten folketom, men under den triste, grå havoverflaten yrer det av liv. Utallige fiskestimer som skimrer i det svake lyset, piggete kråkeboller, store trollkrabber, fargerike anemoner og små, rare skapninger som nakensnegler og sjøharer lever sine liv i dypet blant steiner, båtvrak og tang.

Finner roen

På land står Mikkel Stokke (26) og Johannes Østensjø (37) fra Oslo og gjør seg klare til en tur i vannet. Det 45 kilo tunge utstyret kontrolleres på dykkestedet for siste gang. Det sjekkes om det er tilstrekkelig med luft i flaskene for det planlagte dykket, pusteventilene testes og kompasset stilles inn.

- Dykking er definitivt en opplevelsesport og kan kanskje sammenlignes med å gå en tur i skogen. De fleste, når de ser havet, ser bare et tungt, blått teppe, og har ingen anelse om hvor mye liv det finnes under det teppet. Dykking byr på en unik naturopplevelse, samtidig som man får ned pulsen og kroppen finner roen i vannet. Det blir en form for meditasjon, det nærmeste man kommer følelsen av å fly, sier Mikkel som har imponerende 100-150 dykk i året.

Sjøanemone

FARGERIKT: Sikten i Oslofjorden kan variere fra 0 til 20 meter. Av og til får man en fantastisk opplevelse bare man får masken under vannet, andre ganger må man synke ned noen meter.

Dykking hele året

Til tross for kulda er høsten og vinteren som regel den beste tiden for dykking i Norge, men også våren og sommeren kan by på noen uforglemmelige naturopplevelser under vann.

- Det er det som er så fantastisk med dykking i Oslofjorden; man kan gjøre det hele året. På vinterhalvåret må man legge opp til kortere dykk på grunn av temperaturen, men til gjengjeld får man krystallklart vann og sinnssykt bra sikt, helt opp mot 20 meter. På sommeren gjør algeoppblomstring at sikten blir noe dårligere, men da er det lyst lengre og temperaturen er mye mer behagelig, forteller Johannes ivrig. 37-åringen får støtte fra dykkepartneren sin:

- Man kan dykke på samme sted 50 ganger og ha 50 forskjellige dykk. Havet er relativt dynamisk og landskapet endrer seg kontinuerlig. Du kommer inn i en helt ny verden, og det er like spennende hver gang. Også de ulike årstidene byr på variasjon. Nakensnegler, som man ofte ser på vinteren, er for eksempel helt borte i sommermånedene, mens fisk som makrell, havabbor og horngjel får du bare se om sommeren, sier Mikkel.

Mange flotte dykkesteder

De to kameratene fra Oslo er ikke i tvil: Oslofjorden som dykkested er undervurdert av mange, men begge mener at interessen er i ferd med å ta seg opp.

- Det er stadig flere dykkere som får øynene opp for det Oslofjorden har å by på, nemlig yrende dyre- og planteliv, vakker natur og mange spennende vrak. Her finner man flere flotte dykkemuligheter uansett hvilket nivå man er på, sier Mikkel og nevner både Drøbaksundet og området rundt Håøya som favoritter.

I Hurum trekker 26-åringen spesielt frem både Freyborg på Storsand og Skjæra på Tofte som ypperlige dykkelokasjoner med både lett adkomst til vannet og gode strømforhold, og selvfølgelig den såkalte «Muren» i Drøbaksundet. Den 1 500 meter lange og 25 meter høye undervannsmuren, eller jéteen som den også heter, går fra Oscarsborg festning via Småskjær og videre helt inn til Færgestad i Hurum. Det sies at det tok fem år å bygge den snart 140 år gamle muren og at 400 000 tonn med steinblokker gikk med i prosessen.

Fargerikt i fjorden- Muren har definitivt blitt et av Oslofjordens flotteste og mest populære dykkesteder. Det er ofte sterk strøm i området, og det er noe anemoner liker. Det som gjør muren til en unik dykkeopplevelse er nettopp at den er fullstendig overgrodd av sjønelliker, avslutter Johannes.

OPPDAGELSESFERD: Store sjøanemoner, fargerike nakensnegler, hummere og trollkrabber er bare noe av det man kan se når man begir seg ut på oppdagelsesferd i Oslofjorden. Noen dager er man ekstra heldig og treffer på en småflekket rødhai.

Saken er hentet fra Hurumlandet 2017.

Foto: Mikkel Stokke