Mange tar HPV-vaksinen

Siden HPV-vaksinen ble gratis i november i fjor, har 44 000 unge norske kvinner vaksinert seg mot livmorhalskreft.

Nå håper helsesøster Hilde Vedeler at også flere unge kvinner i Hurum benytter seg av tilbudet.

– I Hurum er det så langt 17 jenter som har tatt sin første vaksinedose siden kommunen startet med vaksineringen i januar. Samtidig har vi 32 jenter som er satt opp på timelistene våre de nærmeste ukene. Vi er veldig fornøyde med responsen så langt, sier Hilde Vedeler, helsesøster og avdelingsleder for forebyggende helsetjeneste i Hurum kommune.

På bildet: Helsesøster Hilde Vedeler vaksinerer Julie Løes (18), mens Frida Smith (18) og Hedda Ringkjøb (18) gjør seg klare.

Unik mulighet

På landsbasis har nesten 44 000 unge norske kvinner vaksinert seg mot livmorhalskreft siden tilbudet kom i november i fjor. Hedda Ringkjøb, Julie Løes og Frida Smith er tre av de mange unge kvinnene i Hurum som allerede har tatt sin første dose av HPV-vaksine. De tre venninnene tok aldri vaksinen da den ble tilgjengelig som en del av barnevaksinasjonsprogrammet, men var ikke i tvil da tilbudet kom på nytt.

– Mange var skeptiske til HPV-vaksinen da den var ny, men i dag vet vi at vaksinen er godt testet og at den er trygg. Da tilbudet om gratis vaksine kom i november, var vi ikke i tvil om at vi ønsket å ta sprøyten, sier Frida og får støtte fra sine venninner.

– Det er en unik mulighet for oss å ta den nå, og det helt gratis. Skulle vi ha kjøpt den selv, ville det ha kostet oss flere tusen kroner, sier Julie.

– Hvorfor ønsker dere å ta vaksinen?

– Mange kvinner får diagnosen livmorhalskreft hvert år. HPV-vaksinen har god effekt og er med på å forebygge livmorhalskreft. Vi håper at flere unge jenter bruker den muligheten slik at man ikke angrer i ettertid, sier Hedda.

Midlertidig tilbud

HPV-vaksinen har vært tilgjengelig i Norge siden 2006, men svært få tok den før den ble en del av barnevaksinasjonsprogrammet i 2009.

– I Norge er det ikke gjort undersøkelser om grunner for å droppe HPV-vaksinen, men flere internasjonale studier viser at frykt for bivirkninger kan være avgjørende. Det er derfor viktig å få frem budskapet om at vaksinen er trygg. Vi oppfordrer alle unge kvinner i målgruppen til å ta sprøyten, sier Vedeler.

Fakta om vaksinering

Livmorhalskreft er den tredje største kreftformen som rammer kvinner på verdensbasis. Hvert år får 300 norske kvinner diagnosen livmorhalskreft, og rundt 70 av dem dør av det.

Tilbudet om gratis HPV-vaksinasjon er midlertidig og varer i en toårsperiode. Tilbudet gjelder alle kvinner i målgruppen som oppholder seg i kommunen, uavhengig av folkeregistret adresse, inkludert studenter og andre som bor midlertidig i kommunen.

I februar sendte Folkehelseinstituttet ut en ny SMS til unge kvinner som fortsatt kan få vaksinen gratis.