Veien til lavere strømforbruk

Hvor mye kan du spare på å skifte de gamle vinduene i boligen din med nye? Det er et av spørsmålene du kan få svar på om du klikker deg inn på Hurum kommunes energiportal.

Seniorrådgiver Marianne R. Kahrs fra Smart Innovation Norway, som også jobber som programkoordinator for Smart Hurum i Hurum kommune, er på besøk hos familien Stølan i Sætre. Energiportalen regnet raskt ut at familiens årlige strømforbruk ligger på 30 000 kWh. Men det er ikke sant. Strømleverandøren stipulerer bare 15 000 kWh. Og hovedårsaken er at Stølan fyrer med ved.

- Vi får sjelden strømregninger på mer enn 700 kroner per måned. Og det til tross for at vi bor i en eldre enebolig, forklarer Eivind Stølan. Energiportalen bekrefter det han allerede vet. At vedfyringen gir gode resultater. Samtidig blir han bevisst på at det er mye mer å hente på energieffektivitet.

Energiportalen: Eivind Stølan med barna Aleksander og Marie, beregner strømforbruk og sparepotensial på energiportalen.no. Seniorrådgiver Marianne R. Kahrs i Smart Innovation Norway bidrar med veiledning.

God veiledning

Hurum kommune ønsker å stimulere til en større bevisstgjøring rundt energiforbruk. Alle innbyggere i Hurum har derfor nå fått fri tilgang til energiportalen.no – et online verktøy som vurderer effekt av energitiltak i rekkehus og eneboliger.

- Energiportalen er et supert verktøy å bruke. Portalen gjør deg bevisst på forbruket og gir massevis av råd om hvordan du enklest kan redusere det. Huset får et energimerke. Det kan være smart å starte med de tiltakene som koster minst, sier Kahrs, som representerer bedriften som leder næringsklyngen NCE Smart Energy Markets, der Hurum kommune er medlem.

Hos Stølan i Sætre er tiltakslisten allerede klar. Inngangsdøra med katteluke skal byttes ut. Det finnes ikke lenger noen katt i huset. En utslitt luft-til-luft varmepumpe skal erstattes med en ny og bedre. Også vinduene må byttes ut. Med et eldre hus står tiltakene ofte i kø. De mest åpenbare energityvene vil bli prioritert først.

Ved er en familiesyssel

Sønnen Aleksander legger rutinemessig på et nytt vedtre i peisovnen. Vedfyringen har blitt en naturlig del av hverdagen. Peisen er litt utenom det vanlige. Den har nemlig stekekammer, der det kan stekes både brød og boller. I sommersesongen er alle med og hjelper til med vedproduksjonen.

- Med unntak av gasskomfyren på kjøkkenet, har vi elektriske apparater omtrent som alle andre. Varmekabler på badet. Vaskemaskinen og tørketrommelen går ofte. Hos oss er det bare naturlig å bruke lite, forklarer Stølan, som kan fortelle at det høyeste strømforbruket oppstår hvis familien er bortreist i vinterhalvåret. Da er det ingen som kan legge ved i peisovnen. Varmepumpen må overta.

Fyrer med ved: Aleksander Stølan er fast fyrbøter når han er hjemme. Det blir mange vedtrær å legge inn i løpet av en lang og kald vinter.

Energiportalen gir oversikt

Når tiltakslisten er klar, kan Energiportalen også være til god hjelp for å finne fram til gjeldende støtteordninger som det offentlige tilbyr.

- Noen tiltak kan være omfattende og kostbare. Derfor er det smart å orientere seg om hvilke muligheter som ligger i de offentlige støtteordningene som er tilgjengelig. Energiportalen gir en god oversikt, forklarer Kahrs, som på generelt grunnlag understreker at etterisolering av loft, utskifting av dører og vinduer, bruk av varmepumper og styringssystemer, er tiltak som gir best resultater på kort sikt. Hun legger til at selv noe så enkelt som riktig bruk av husets ventiler på vinteren, bidrar til å redusere energiforbruket.

Døra skal skiftes: Marie Stølan forteller at det ikke lenger er bruk for dør med katteluke. Den skal derfor byttes ut med en ny ytterdør.

Innsats og gratis trær

Eivind Stølan vil ikke ha noen meninger om folks strømforbruk i sin alminnelighet. Han vedgår at han har trukket eget forbruk nedover til et nivå som ikke er en selvfølge for alle. Han kan også fortelle at han har en forkjærlighet for gjenbruk og bruker elektrisk tråsykkel til jobb. Det blir en del av en naturlig livsstil.

- Alle kan ikke nødvendigvis følge vår metode. Trærne jeg feller er gratis, etter avtale med skogeier. Det ligger mange arbeidstimer bak vedproduksjon som skal holde til en enebolig i en hel vintersesong, og for øvrig på alle andre huskalde dager, sier han.